« κεντρική
« δραστηριότητες 2008

Επίσκεψη στο αεροδρόμιο των Μεγάρων

 
     
 

H "Απογείωση" επισκέπτεται την αεροπορική βάση και το αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας στα Μέγαρα

Μέγαρα (LMF/LGMG)
 17 Απριλίου 2008
 

Λίγοι είναι οι χώροι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που συνδυάζουν πλούσια αεροπορική ιστορία με λαμπρές προοπτικές για το μέλλον και όλα αυτά μέσα σε μια συνύπαρξη δυο, εκ πρώτης όψεως, αντιδιαμετρικά αντίθετων κόσμων.

Στο αεροδρόμιο Μεγάρων κτυπά αυτή τη στιγμή, και από το 2005, η καρδιά της Γενικής Αεροπορίας της χώρας μας αφού εκεί έχουν την έδρα τους δεκάδες αεροσκάφη αλλά και εταιρίες συντήρησης και εκπαίδευσης. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του πολιτικού τμήματος του αεροδρομίου, από την αρχή δέχτηκε θετικά το αίτημά μας να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις.

Τα μέλη του Συλλόγου μας, υποδέχτηκε ο Αερολιμενάρχης Αθανάσιος Τριπαναγνωστόπουλος ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας ξεναγήσει στους χώρους του αεροδρομίου και να μας μιλήσει για τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα αλλά και για τις προοπτικές του αεροδρομίου. Μαζί περιηγηθήκαμε στην πίστα αλλά και σε υπόστεγα συντήρησης και φύλαξης αεροσκαφών και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εκεί. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν τα μέλη μας έλυσαν τις όποιες απορίες είχαν, ενώ κάποιοι άλλοι φωτογράφισαν τα αεροσκάφη που βρίσκονταν εκεί την ημέρα εκείνη.

Όμως το αεροδρόμιο των Μεγάρων δεν φτιάχτηκε για την Γενική Αεροπορία. Είναι ο τόπος «γέννησης» της σύγχρονης Αεροπορίας Στρατού, η οποία έχει συνεχή παρουσία στην Πάχη Μεγάρων από το 1950. Σήμερα έχουν την έδρα τους: το 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥ.Α.Σ.) στο οποίο ανήκουν το 2ο και το 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (Τ.Ε.Α.Σ.) καθώς και το 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (Τ.Ε.Ε.Π.).

© Ηλίας Διακουμάκος    

Ο Σύλλογός μας εγκαινίασε την επαφή του με το Γενικό Επιτελείο Στρατού με το αίτημα επίσκεψης στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου. Από την πρώτη στιγμή η θετική αποδοχή και η προθυμία όλων τον εμπλεκομένων διοικήσεων να ικανοποιήσουν το αίτημά μας διαψεύδει όλους όσους θεωρούν τον σύγχρονο Ελληνικό Στρατό απλησίαστο ή ίσως και οπισθοδρομικό.

Στην είσοδο μας υποδέχτηκε ο Διοικητής 2ου ΣΥ.Α.Σ. αλλά και ο Διοικητής 2ου Τ.Ε.Α.Σ. μαζί με τον συνοδό μας. Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τις δραστηριότητες των μονάδων του Συγκροτήματος από τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων του 2ου Τ.Ε.Α.Σ. και συζήτηση σε εγκάρδιο τόνο μεταξύ των μελών μας και των αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού οι οποίοι και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας. Κατόπιν είχαμε την τύχη να περιηγηθούμε στους χώρους της Μονάδας και να ζήσουμε έστω και για λίγο στους ρυθμούς μιας τυπικής ημέρας της Α.Σ.

Ενημερωθήκαμε για τις ιδιαιτερότητες του κάθε τύπου ξεχωριστά (U-17, UH-1Η, CH-47D, C-12) από στελέχη των μονάδων και παρακολουθήσαμε διαδικασίες συντήρησης αλλά και προετοιμασίας για πτήση διαφόρων ελικόπτερων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των νέων ελικοπτέρων AH-64DHA Apache Longbow από τον ίδιο τον Διοικητή του 2ου Τ.Ε.Ε.Π. Κοινός παρονομαστής όλων, είναι ο επαγγελματισμός και η προσήλωση του προσωπικού από τον Διοικητή μέχρι τον απλό οπλίτη στο δύσκολο έργο που τους έχει ανατεθεί.

 

© Παναγιώτης Πιέτρης    

Η επίσκεψη στο αεροδρόμιο Μεγάρων είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Σύλλογό μας αφού πέραν των άκρως ενδιαφερόντων πραγμάτων που μάθαμε, είδαμε, φωτογραφήσαμε και ακούσαμε, πάνω από όλα ήρθαμε σε επαφή, ψηλαφίσαμε θα μπορούσαμε να πούμε, ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Ένα σύνολο αποτελούμενο από μηχανές, υποδομές και κυρίως ανθρώπους που παράγουν έργο και που σπρώχνουν τον τόπο μας, ο κάθε ένας από την θέση του, μπροστά. Σε πείσμα όλων των κακώς κείμενων γύρω μας δυο κόσμοι συναντήθηκαν και συνεργάζονται αρμονικά. Σαφώς ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Ο Σύλλογος Φίλων Αεροπορίας «Απογείωση» ευχαριστεί θερμά τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) Αντιστράτηγο Δημήτριο Βούλγαρη και τον Α’ Υπαρχηγό Γ.Ε.Σ. Γεώργιο Βέζο για την έγκριση του αιτήματός μας. Τον Αντισυνταγματάρχη (ΑΣ) Μπαριτάκη για τον άμεσο χειρισμό και οργάνωση του αιτήματός μας όπως επίσης και τον Εκπρόσωπο Τύπου Γ.Ε.Σ. Αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) Θεοδόσιο Τριαντάφυλλο.

Επίσης ο Σύλλογος Φίλων Αεροπορίας «Απογείωση» ευχαριστεί θερμά:

  • τον Διοικητή 2ου ΣΥ.Α.Σ., Συνταγματάρχη (ΑΣ) Κωνσταντίνο Μανιάτη για την άψογη φιλοξενία και οργάνωση της επίσκεψής μας στην μονάδα.
  • τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων 2ου Τ.Ε.Α.Σ., Ταγματάρχη (ΑΣ) Θεολόγο Καραπαναγίωτη για την λεπτομερέστατη παρουσίαση της ιστορίας, του εξοπλισμού και των δραστηριοτήτων του 2ου ΣΥ.Α.Σ.,
  • τον Διοικητή 2ου Τ.Ε.Α.Σ., Αντισυνταγματάρχη (ΑΣ) Αναστάσιο Φέγγο,
  • τον Διοικητή 2ου Τ.Ε.Ε.Π., Αντισυνταγματάρχη (ΑΣ) Χρήστο Ηλιόπουλο,
  • τον Διοικητή 4ου Τ.Ε.Α.Σ., Αντισυνταγματάρχη (ΑΣ) Γεώργιο Κουμεντάκο,
  • τον Ανθυπασπιστή (ΤΧ) Φώτιο Δέμητσα
  • τον Ανθυπασπιστή (ΤΧ) Χαρίλαο Τσιλιάκο
  • τον Επιλοχία  (ΤΧ) Φραγκίσκο Καββαδία

Δεν θα ήταν δυνατό να ξεχάσουμε την αμέριστη βοήθεια που μας παρείχε ο συνοδός  μας Υπολοχαγός (ΑΣ) Γεώργιος Κολοβός καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης.

Για την επίσκεψή μας στο πολιτικό τμήμα του αεροδρομίου ο Σύλλογος Φίλων Αεροπορίας «Απογείωση» ευχαριστεί θερμά τον Διοικητή Υ.Π.Α. Ιωάννη Φ. Ανδριανόπουλο για την έγκριση του αιτήματός μας και τον Αερολιμενάρχη Αεροδρομίου Μεγάρων Αθανάσιο Τριπαναγνωστόπουλο για την ξενάγηση και άψογη φιλοξενία που μας παρείχε.

   
 

© Γιώργος Πανταλός

© Παναγιώτης Πιέτρης

© Παναγιώτης Πιέτρης

© Γεράσιμος Σπανάκης

© Γιώργος Πανταλός

© Παναγιώτης Πιέτρης

© Γεράσιμος Σπανάκης

© Παναγιώτης Πιέτρης

© Ηλίας Διακουμάκος

© Παναγιώτης Πιέτρης

 
 


|
ποιοι είμαστε | νέα | δραστηριότητες | planespotting | gallery | επικοινωνία | σύνδεσμοι | forum μελών |
|
site map | νομικές πληροφορίες - όροι χρήσης |
© 2004-20
13 Σύλλογος Φίλων Αεροπορίας "Απογείωση"