« κεντρική
« δραστηριότητες 2007

Επίσκεψη στo Μουσείο της Π.Α.

 
     
 

Η "Απογείωση" στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας

Τατόι (LGTT)
17 Μαρτίου 2007

 

Ήταν σαφής η επιθυμία των ανθρώπων που έδωσαν την αρχική ώθηση για την δημιουργία του Συλλόγου να καταγράψουν, να έρθουν σε επαφή και να κατανοήσουν την αεροπορική ιστορία γενικά και ειδικότερα της πλούσιας αεροπορικής ιστορίας της χώρας μας. Αυτή η επιθυμία αποτυπώθηκε στο καταστατικό του Συλλόγου και έκτοτε αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά των μελών μας.

Το όραμα όμως της καταγραφής και διατήρησης της ιστορίας μας δεν είναι κάτι καινούργιο. Ευτυχώς για όλους μας υπάρχουν γύρω μας αξιόλογοι άνθρωποι οι οποίοι, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που προτάσσει η καθημερινότητα και η νεοελληνική πραγματικότητα, επιτελούν έργο αξιοθαύμαστο.

Ο Σύλλογος μας είχε την τιμή να έρθει σε επαφή με τέτοιους ακριβώς ανθρώπους κατά την διάρκεια αλλά και κατά την προετοιμασία της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Π.Α. έχει εμπιστευθεί το Μουσείο με την δύσκολη αποστολή της συγκέντρωσης, καταγραφής και προβολής της Ιστορίας της. Αποστολή που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτή των μονάδων πρώτης γραμμής. Και με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι φέρουν εις πέρας την αποστολή τους αυτή με αξιοθαύμαστο τρόπο.

Το κλίμα ήταν από την αρχή θετικό και πολλά υποσχόμενο. Η ηγεσία της Π.Α. και το Γραφείο του Εκπροσώπου Τύπου όχι μόνο ενέκριναν το αίτημα μας αλλά μας πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια και συνετέλεσαν έτσι στο να επιτύχει τους στόχους τους η επίσκεψη αυτή. Από την μεριά του Μουσείου συναντήσαμε θερμή υποστήριξη και πραγματικό ενδιαφέρον. Έτσι, όλα πήγαν όπως έπρεπε χωρίς προβλήματα και ένα όμορφο πρωινό του Μάρτη συναντηθήκαμε έξω από την πύλη της Αεροπορικής Βάσης Δεκέλειας. Μετά από ελάχιστες τυπικότητες φτάσαμε στο υπόστεγο του Μουσείου όπου μας καλωσόρισε ο υπεύθυνος για την συντήρηση των εκθεμάτων, αλλά και για μεγάλο μέρος από την ιστορική ερεύνα που επιτελείται στον χώρο αυτό. Ο κ. Μαρκόπουλος θα εκτελούσε σήμερα για χάρη μας και χρέη ξεναγού, δασκάλου και μετά από λίγο, χρέη νηπιαγωγού αφού σε ελάχιστο χρόνο είχαμε όλοι γίνει με την βοήθεια του, πάλι παιδία και ζούσαμε με σχεδόν άκρατο ενθουσιασμό στην αύρα που αποπνέουν οι υπέροχες αυτές ιπτάμενες μηχανές και που πλέον αποτελούν το αντικείμενο εργασίας του.

Η ξενάγηση ξεκίνησε με το εσωτερικό του υπόστεγου, το οποίο είναι μέρος της συλλογής και σημαντικό έκθεμα του μουσείου το ίδιο καθώς φτιάχτηκε από τους Ιταλούς στην Λέρο κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου ως βάση υδροπλάνων, επέζησε του πολέμου και κατόπιν λύθηκε και επανασυναρμολογήθηκε στη Δεκέλεια όπου τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από το Μουσείο. Όσο δε για το… περιεχόμενο του υπόστεγου από πού να αρχίσει κανείς.
 

 

Αφού ολοκληρώσαμε την ξενάγηση εντός του υπόστεγου είχαμε την χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε τον Διοικητή του Μουσείου Υποπτέραρχο (Ι) Κων/νο Σαμαρά. Αυθεντικός Αεροπόρος ο ίδιος και γνήσιος εκφραστής της αεροπορικής ιδέας μας μίλησε για το άμεσο μέλλον αλλά και για τα ποιο μακροπρόθεσμα σχέδια του για το μουσείο. Πραγματικά αισθανθήκαμε ότι το Μουσείο και ως Μονάδα αλλά και ως Θεσμός είναι σε καλά χέρια. Επίσης διαπιστώσαμε ότι στην Π.Α. του σήμερα υπάρχει Ιστορική συνείδηση κάτι για το οποίο οι επόμενες γενιές θα πρέπει ναι αισθάνονται τυχερές.

Αποχαιρετήσαμε τον κ. Διοικητή και περάσαμε στα εκθέματα που βρίσκονται στην «πίστα» του μουσείου. Εδώ μας περίμενε ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη αφού οι οικοδεσπότες είχαν ανοίξει κάποια αεροσκάφη για εμάς. Έτσι όχι απλά αγγίξαμε κάποια από τα εκθέματα αλλά για λίγο ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο. Ο ξεναγός μας διαρκώς φρόντιζε να μην μας μείνει καμία ερώτηση αναπάντητη, ιστορικής ή τεχνικής φύσεως.
 

 

Όλα μαζί και κάθε ένα ξεχωριστά λένε μια ιστορία. Μια ιστορία αγώνων, τεχνολογικής προόδου, συνεχούς προσφοράς και υπηρεσίας. Μαζί με τις μηχανές και οι άνθρωποι. Και εάν εδώ ερχόμαστε σε επαφή με το παρελθόν, λίγα μέτρα ποιο πέρα ετοιμάζεται το μέλλον.

Η επίσκεψη αυτή θα μπορούσε άνετα να κρατήσει ώρες πολλές αν όχι μέρες. Κανείς μας δεν αισθάνθηκε κουρασμένος ούτε στιγμή. Όλοι μας θα θέλαμε η μέρα αυτή να κρατήσει περισσότερο. Όμως όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν και έτσι κι εμείς έπρεπε να φύγουμε. Όμως οι οικοδεσπότες μας είχαν ετοιμάσει ακόμη κάτι για εμάς. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε και στους υπόλοιπους χώρους της ιστορικής Αεροπορικής Βάσης Δεκέλειας.

Αφού τελείωσε και αυτό το μέρος της επίσκεψης έφτασε η ώρα να αποχαιρετήσουμε το Μουσείο, την Βάση και τους νέους μας φίλους. Με την υπόσχεση να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν και με την διαβεβαίωση ότι ο Σύλλογος μας θα είναι πάντα και στο μέτρο του δυνατού, αρωγός την υπέροχης προσπάθειας τους αφήσαμε την Δεκέλεια. Ένα παιδικό χαμόγελο χαράς και ικανοποίησης είχε εγκατασταθεί στα πρόσωπα μας…

Ο Σύλλογος Φίλων Αεροπορίας «Απογείωση» ευχαριστεί δημόσια τον Διοικητή του Μουσείου Υποπτέραρχο (Ι) Κων/νο Σαμαρά, τον Εκπρόσωπο Τύπου του Γ.Ε.Α. Σμήναρχο (Ι) Βαϊτση Χρήστο, και τον κύριο Μαρκόπουλο Παναγιώτη χωρίς την βοήθεια και την συμπαράσταση τον οποίων η επίσκεψη αυτή δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί και να έχει την επιτυχία που είχε.

                                                                                                         

   
 
 
 

 


 ©
Αναστάσιος Σαρηγιάννης

 

 


|
ποιοι είμαστε | νέα | δραστηριότητες | planespotting | gallery | επικοινωνία | σύνδεσμοι | forum μελών |
|
site map | νομικές πληροφορίες - όροι χρήσης |
© 2004-20
13 Σύλλογος Φίλων Αεροπορίας "Απογείωση"