« κεντρική
« δραστηριότητες 2006

οι Red Arrows στην Τανάγρα

 
     
 

«γνωριμία με τους Reds»
Αεροπορική Βάση Τανάγρας, 114 Π.Μ., LGTG
30 Μαρτίου 2006

 

Είναι γεγονός ότι η τελευταία χρονιά επεφύλασσε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις για τους λάτρεις της αεροπορίας. Ξεκινώντας από τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της αεροπορικής επίδειξης ¨Αρχάγγελος¨, το σύντομο πέρασμα του Antonov 225 από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το πρόσφατο ταξίδι στο ονειρικό St.Maarten τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Αεροπορίας «Απογείωση» έδωσαν δυναμικά το παρόν.

Ο Συλλόγος Φίλων Αεροπορίας «Απογείωση» συνεχίζοντας τις επαφές με την Πολεμική Αεροπορία, μετά την συγκινητική τελετή απόσυρσης των F-4E Phantom II της 337 Μοίρας στην 110 ΠΜ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την 114 Πτέρυγα Μάχης στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βρετανικού Ακροβατικού Σμήνους Red Arrows στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα τηλεφώνημα επιβεβαίωσε τις φήμες που έλεγαν ότι οι Reds βρίσκονταν στην Τανάγρα για εκπαίδευση, πραγματοποιώντας γι’ αυτόν το λόγο 3 επιδείξεις καθημερινά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα δόθηκε και η έγκριση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Έτσι το ραντεβού κανονίστηκε για τις 08.00 της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2006 έξω από την πύλη της 114 ΠΜ.

Μετά από την τυπική διαδικασία ελέγχου, ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας του αεροδρομίου μας μετέφερε στο Apron A όπου είχαν σταθμεύσει τα 12 κόκκινα BAE Hawk. Πρώτη πολύ καλή ευκαιρία για φωτογράφηση αφού ακόμα δεν υπήρχε κανείς στην πίστα. Μετά από λίγο κατέφθασε και το προσωπικό εδάφους (γνωστοί και ως Blues) για να προετοιμάσει τα αεροσκάφη πριν την πτήση μέχρι το RAF Akrotiri στην Κύπρο, επόμενο σταθμό των Reds για εκπαίδευση πάνω από θάλασσα, πριν την επιστροφή στην βάση τους, το RAF Scampton στη Μεγάλη Βρετανία.

Κάτι που όλοι μας παρατηρήσαμε ήταν η απόλυτη ησυχία που επικρατεί κατά τη διάρκεια των εργασιών προετοιμασίας, χωρίς φωνές ή εντάσεις. Η προβλεπόμενη αναχώρηση του σμήνους είχε δοθεί για τις 12.00 ενώ ένα C-130 της RAF θα μετέφερε όσους δεν θα πετούσαν στο πίσω κάθισμα του Hawk, τις αποσκευές και τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Κάπου εκεί κατέφθασε και ο υπεύθυνος για το merchandise οπότε και έγινε η απαραίτητη κατάθεση για την αγορά αναμνηστικών (υπήρχαν από αφίσες, μπλουζάκια, κάλτσες μέχρι και εσώρουχα!).

Η ώρα είχε πάει 11.15 οπότε και έκαναν την εμφάνιση τους τα 2 μίνιβαν με τους Reds οι οποίοι αφού τοποθέτησαν τον προσωπικό εξοπλισμό τους στα αεροσκάφη ξεκίνησαν την προετοιμασία της πτήσης ενώ περνώντας από μπροστά μας ο Red 1 Dicky Patounas μας καλημέρισε. Όταν ο Παναγιώτης πλησίασε και ζήτησε να του υπογράψουν την αφίσα με την διέλευση τους από την Ακρόπολη (RBF τεύχος 3) όλοι το έκαναν με προθυμία ενώ έδειξαν και τον ενθουσιασμό τους ζητώντας τα στοιχεία του φωτογράφου.

Τα μέλη του ακροβατικού σμήνους, προσωπικό εδάφους και ιπτάμενοι, ήταν πολύ ευγενικοί και προσιτοί ενώ συνεχώς μας τόνιζαν το πόσο ικανοποιημένοι ήταν από τις άψογες συνθήκες πού συνάντησαν κατά την διάρκεια την παραμονή τους στην Τανάγρα. Αμέσως μετά καθώς πλησίαζε η ώρα της απογείωσης συγκεντρώθηκαν όλοι γύρω από την αριστερή πτέρυγα ενός Hawk πάνω στην οποία έγινε το briefing το οποίο διήρκησε δεκαπέντε λεπτά.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης και ενώ οι συνεπιβάτες βρίσκονταν ήδη στο πίσω κάθισμα οι Reds φόρεσαν τις anti-g suits, έκαναν το καθιερωμένο για κάθε πιλότο walkaround και ανέβηκαν ο καθένας στο αεροσκάφος του. Από εκείνη την στιγμή ήταν θέμα λίγων λεπτών για να ξεκινήσει το τελετουργικό πριν από την τροχοδρόμηση. Έτσι και έγινε, οι καλύπτρες έκλεισαν, οι Blues πήραν θέση μπροστά στα αεροσκάφη για την διαδικασία εκκίνησης του κινητήρα ενώ ακολούθησε ένας τελευταίος έλεγχος και η χαρακτηριστική κίνηση των χεριών για τον έλεγχο του αερόφρενου.

Μετά την απομάκρυνση και των Blues ο Red 1 ξεκίνησε την τροχοδρόμηση ενώ ακολούθησαν με τη σειρά τους οι υπόλοιποι. Μπαίνοντας στον τροχόδρομο ανασυντάχθηκαν και συνέχισαν σε σχηματισμό προς το κατώφλι του διαδρόμου 28.

Στις 12.07 οι τέσσερις τριάδες των κόκκινων Hawk άφησαν πίσω τους την Τανάγρα και με μια ανοιχτή αριστερή στροφή κατευθύνθηκαν προς το ABLON ενώ για κάποιο ανεξήγητο λόγο το χαμόγελο που σχηματίστηκε εκείνη την στιγμή στα πρόσωπα μας παρέμεινε εκεί για πολλές ημέρες.

Ευχαριστήρια

Ο Σύλλογος Φίλων Αεροπορίας «Απογείωση» επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά
τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Αυλωνίτη
για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας,
τον Διοικητή 114 Π.Μ.  Σμήναρχο (Ι) Βασίλειο Βελέντζα
και τον Προϊστάμενο Ασφαλείας 114 Π.Μ. Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Γάτο
 για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία και
για την ευκαιρία που μας έδωσαν να έρθουμε σε επαφή με τους Red Arrows.

 

 

 
 
 
 
 


|
ποιοι είμαστε | νέα | δραστηριότητες | planespotting | gallery | επικοινωνία | σύνδεσμοι | forum μελών |
|
site map | νομικές πληροφορίες - όροι χρήσης |
© 2004-20
13 Σύλλογος Φίλων Αεροπορίας "Απογείωση"